CyberHackTeam
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


¢увєянα¢ктєαм нα¢кιηg ѕє¢υяιту ρяσƒєѕуöηєℓ нα¢к
 
AnasayfaPortalliAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
BLacK
SySTeM RooT
SySTeM RooT
BLacK


Mesaj Sayısı : 631
Yaş : 28
Şehir : BuRDaN
İş/HobiLeR : BiLGiSaYaR
Lakap : BLacK
Kayıt tarihi : 01/01/08

BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ Empty
MesajKonu: BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ   BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ Icon_minitimeÇarş. Şub. 13 2008, 23:29

BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bilgisayarlar evimizdeki tüm diğer elektronik cihazlar gibi kolayca yıpranabilen veya bozulabilen hassas cihazlardır. Bu yüzden bilgisayarları kullanırken dikkat etmemiz gereken önemli bazı noktalar vardır.

A. Donanımlarda Dikkat Edilecek Hususlar:
Kablolar halı altından geçirilmemeli, ezilemeyecek şekilde yerleştirilmiş olmalıdır.
Bilgisayar açıkken hiçbir kablosu çıkarılıp takılmamalıdır.
Bilgisayar mutlaka topraklı prize bağlanmalıdır.
Eğer prizlerde aşırı ısınma oluyorsa elektrikçiye tamir ettirilmelidir.
Bilgisayar, sabit ve sarsıntılardan etkilenmeyecek masalara yerleştirilmelidir.
Bilgisayar çok sıcakta ve çok soğukta çalıştırılmamalıdır. Ortalama uygun çalışma sıcaklığı 5°C ile 25°C arasıdır.
Aşırı ısınan prizler vakit kaybedilmeden elektrikçilere tamir ettirilmelidir.
Bilgisayarı tozdan korumak için kullanılmadığı zamanlar üzerini örtmek gerekir. Bunun için kumaş veya anti – statik toz örtüleri kullanılmalıdır.
Bilgisayar donanımları fazla hırpalanmadan kullanılmalıdır.
Bilgisayarın yakınında sigara içilmemeli ve cep telefonu kullanılmamalıdır.
Islak elle bilgisayara dokunulmamalıdır.

B. Yazılımlarda Dikkat Edilecek Hususlar:
Bulunan her programı bilgisayara yüklemek bilgisayarı virüs tehlikesiyle karşı karşıya getirir. Bu yüzden orijinal olan “Lisanslı” programlar kullanmayı tercih etmek gerekir.
Çalışmakta olan bütün programlar kapatılmadan bilgisayarı kapatmak hem programlara, hem de üzerinde çalışılan dosyalara zarar verebilir.
Bilgisayarı ve programları elektrik kesintilerine karşı korumak için “Kesintisiz Güç Kaynağı” kullanılır.





BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

Virüsler, kötü niyetli programcılar tarafından yazılan küçük bilgisayar programlarıdır. Bugün binlerce türü bulunan virüsler, bulaştıkları bilgisayara programlanış türlerine göre zararlar verirler.

Nasıl Bulaşırlar?
Virüsler, kendi programını bilgisayardaki başka bir dosyaya kopyalamak yöntemiyle yayılırlar. Türüne göre bilgisayarda hangi dosya açılırsa o dosyaya kendilerini eklerler. Disketten bir dosya çalıştırıldığında diskete, CD’ye kayıt yapıldığında CD’ye geçer. Eğer bulunulan ortam birbirine bağlı bilgisayarlardan oluşan bir bilgisayar ağı ise virüs bir bilgisayara girdiğinde kendini kolaylıkla ağdaki bütün bilgisayarlara kopyalayabilir. Virüs, bilgisayara Internet’ten indirilen bir dosyanın içine saklanmak yöntemiyle telefon hattından dahi girebilir.

Bilgisayara Girdiği Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Temizlenir?
Çoğu virüs bilgisayara girdiğini belli etmez. Bu yüzden güvenli olmayan kaynaklardan gelen disket ve CD’leri bilgisayarda kullanmamak gerekir. Ancak müzik CD’leri, video CD’ler gibi multimedia dosyaları içeren kaynaklar bilgisayarda güvenle kullanılabilir. Çünkü virüslerin bir çoğu kendini .exe veya .com uzantılı (kendi başına çalışabilir) program dosyalarına ekler.
Bilgisayara bulaşan virüsler ancak anti – virüs denilen özel programlarla temizlenebilir. Bir çok anti – virüs programının aktif denetim özelliği vardır. Yani bilgisayara bir virüs girdiğinde hemen kullanıcıyı uyararak ne yapmak istediğini sorar. Anti – virüs programlarının kullanıcıya sunduğu virüsten kurtulma seçenekleri şunlardır:

Virüslü dosyayı karantinaya alarak virüsün aktif hale gelmesini engellemek.
Virüslü dosyanın uzantısını (soyadını) değiştirerek çalışmasını engellemek.
Virüslü dosyayı dezenfekte ederek içersindeki virüsü temizlemek.
Virüslü dosyayı tamamen silmek.

En Sık Karşılaşılan Virüs Türleri:
Boot Virüsleri: Bilgisayarların sabit diskinde temel işletim sistemi dosyalarının ve dosyalama adreslerinin bulunduğu ve adına boot sektörü denilen alanı silecek şekilde programlanmışlardır. Bu tür virüsler aktif hale gelirse bilgisayarın işletim sistemini çökertir ve bilgisayarda kayıtlı bulunan bütün dosyaları siler.
Tahrip Gücü Yüksek Virüsler: Bu tür virüsler aktif hale geldiğinde bilgisayarın elektronik donanımlarını (özellikle işlemcisini ve anakartını) normalin çok üstünde kapasite ile çalıştırarak bozar ve bilgisayarı kullanılmaz hale getirir.
Zaman / Tarih Ayarlı Virüsler: Bu tür virüsler bilgisayara bulaştığında hemen aktif hale gelmez. Programcısının ayarladığı bir tarihi bekler ve o gün çalışarak bilgisayarı tahrip eder.
Truvalar ve Nuklar: Internet’te en sık karşılaşılan virüs türüdür. Bilgisayara bulaştığında gönderene kullanıcının bütün şifrelerini, haklarını ve dosyalarını açar. Yani truvaları atanlar Internet’e bağlı kaldığınız sürece bilgisayarınızla dilediği gibi oynayabilir. Bilgisayarınızın ve dosyalarınızın göreceği zarar virüsü atan kullanıcıya bağlıdır.
Makro Virüsleri: Office dosyalarına, yani Word, Excel, PowerPoint, Access ile oluşturulan dosyalar içersindeki makro denilen komut yığınları içinde yer alırlar. Genellikle belgelere zarar vermek dışında bir tahribata yol açmazlar. Ama kullanıcı bütün işlerini Office dosyaları ile yönetiyorsa çok büyük maddi kayba yol açabilirler.

Bilgisayarımı Virüslerden Nasıl Koruyabilirim?
Orijinal “LİSANSLI” yazılımlar kullanmak virüs riskini azaltacağı gibi programla ilgili üretici firmadan bilgi ve destek alabilme avantajı sağlar. Bilgisayara aktif denetim özelliği olan bir anti – virüs programı yüklenmelidir. Bilgisayara dışardan gelen disketler ve CD’ler kullanılmadan önce virüs taramasından geçirilmelidir. Internet’te güvenli olmayan sitelerde dolaşılmamalı ve chat’te kullanıcılar tarafından gönderilen her dosya kabul edilmemeli ve virüs taramasından geçirilmeden kullanılmamalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.cyberhack.nstars.org
 
BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CyberHackTeam :: PC BöLüMü :: YeNi BaşLaYaNLaR-
Buraya geçin: